Wielka microSD

26 lutego 2014, 10:46

SanDisk jest producentem najbardziej pojemnej karty microSD. Urządzenie 128GB2 SanDisk Ultra microSDXC UHS-I pozwala na zapisanie 128 gigabajtów informacji. To 1000-krotnie więcej niż pierwsza karta microSD, która trafiła na rynek w 2004 roku



Senator pozywa prezydenta

13 lutego 2014, 12:48

Senator Rand Paul oraz konserwatywna organizacja FreedomWorks złożyły pozew zbiorowy przeciwko prezydentowi Obamie i dyrektorom agencji wywiadowczych. Zdaniem powodów masowa inwigilacja i przechowywanie metadanych przez 15 lat są niekonstytucyjne


Firefox z reklamami

12 lutego 2014, 10:49

Mozilla chce prezentować reklamy w przeglądarce Firefox. Miałyby one być wyświetlane w Directory Tiles. To karta z 9 kafelkami, która pojawia się, gdy użytkownik otworzy nową pustą kartę. W miarę użytkowania Firefoksa kafelki zapełniają się najczęściej odwiedzanymi witrynami


Koszty psychologiczne uznania otyłości za chorobę

29 stycznia 2014, 10:48

Komunikaty, w których otyłość nazywa się chorobą, mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowe zachowania i przekonania osób z nadmierną wagą.


Duńska restauracja inspirowana freeganizmem

14 października 2013, 08:44

Nowa duńska restauracja Rug og Stub oferuje klientom dania przygotowane ze składników wyrzuconych przez supermarkety. W ten sposób jej właściciele zamierzają ograniczyć ilość śmieci i zebrać pieniądze na cele charytatywne.


Superszybka karta SanDiska

17 września 2013, 08:48

W ofercie SanDiska znalazła się wyjątkowo szybka karta CompactFlash. Urządzenie odczytuje dane z prędkością do 450 MB/s, a ich zapisywanie odbywa się z prędkością 350 MB/s


Dzieci uczą się języka przed urodzeniem

27 sierpnia 2013, 11:33

Fińscy naukowcy dowiedli, że dzieci jeszcze przed urodzeniem słyszą i zapamiętują słowa. To dowodzi, jak dobrze tak młody mózg jest rozwinięty pod kątem adaptacji do dźwięków. To znak, że uczymy się języka bardzo wcześnie lub jesteśmy przygotowani do jej nauki


Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku

26 czerwca 2013, 11:08

Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).


Sztuka współczesna na talerzu

3 kwietnia 2013, 10:34

Blue Bottle Coffee Bar przy Muzeum Sztuki Współczesnej w San Francisco oferuje desery wzorowane na słynnych dziełach z tutejszej kolekcji. Zmęczeni chodzeniem goście mogą skosztować np. ciast à la Piet Mondrian czy Wayne Thiebaud.


Co dobre dla serca, nie musi sprzyjać mózgowi?

28 stycznia 2013, 11:43

Czy obfitująca w warzywa, owoce, oliwę i orzechy dieta śródziemnomorska chroni starzejący się mózg? Ponieważ dotychczasowe badania dawały sprzeczne rezultaty, zespół Emmanuelle Kesse-Guyot z INSERM postanowił na własną rękę porównać częstość spożywania dań z tego typu produktów z jakością funkcjonowania poznawczego.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy